Lees hieronder meer over het OCEAN BATTERY project

OCEAN BATTERY project

Daarom het OCEAN BATTERY project

De eigenaar van de zandafgraving waar we het OCEAN BATTERY project realiseren produceert met zijn zonnepanelen overdag genoeg elektriciteit om al z’n machines te laten werken. De werkzaamheden starten echter al voor zonsopgang en gaan vaak nog door als de zon al onder is. Dit betekent dat hij, ondanks dat hij voldoende energie produceert, alsnog elektriciteit moet bijkopen.

Overdag produceren de zonnepanelen meer elektriciteit dan hij in die periode nodig heeft. Met het OCEAN BATTERY project gaan we de elektriciteit die hij overdag niet gebruikt opslaan, zodat hij deze elektriciteit kan inzetten op momenten dat de zon niet schijnt.

Waarom energieopslag

Dit probleem speelt overal ter wereld waar (grootschalig) wordt geïnvesteerd in duurzame energieproductie. Denk aan windparken op zee en (drijvende) zonneparken. Deze parken produceren alleen energie wanneer het waait of de zon schijnt. Dat is niet altijd tegelijk met het moment dat bedrijven en huishoudens elektriciteit nodig hebben. Als een windpark wel elektriciteit produceert, maar dit niet wordt gebruikt kan dit ervoor zorgen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt met uiteindelijk stroomuitval tot gevolg. Ook moeten energieproducenten nu soms betalen om energie te mogen leveren. Daarom worden windturbines nu stilgezet op momenten dat ze wel duurzame energie zouden kunnen produceren.

Wat als je de energie nu tijdelijk op een heel efficiënte wijze in de buurt van de windparken kan opslaan? En de energie in kan zetten wanneer de energievraag er wel is?

Om dit te realiseren ontwikkelen we met ondersteuning van Europese Unie de OCEAN BATTERY.  

OCEAN BATTERY

De OCEAN BATTERY is gebaseerd op de technologie die al meer dan 100 jaar gebruikt wordt in waterkrachtcentrales. Hierbij wordt elektriciteit geproduceerd door water dat in een stuwmeer is gepompt langs een turbine te laten lopen.

OCEAN BATTERY gebruikt ‘overtollige’ duurzame energie om water uit ondergrondse reservoirs in flexibele zakken te pompen die op de bodem liggen van de zee of een meer. De energie is dan opgeslagen in de zakken in de vorm van water onder hoge druk. Wanneer er vraag is naar stroom, laten we het water van de flexibele zakken terugstromen naar de reservoirs. Tijdens het terugstromen drijft dit water meerdere turbines aan. Zo produceren we weer elektriciteit.

Wat maakt OCEAN BATTERY uniek?

OCEAN BATTERY is geen traditionele batterij en raakt nooit uitgeput. Hij kan oneindig opgeladen en weer ontladen worden. Er zijn geen schaarse materialen nodig, zoals lithium en kobalt. De materialen die we gebruiken zijn overal ter wereld ruim voorradig. Daarnaast gebruiken we ‘gewoon’ water om de energie in op te slaan.

Wanneer je energie op een efficiënte manier opslaat, kunnen windparken met 20% minder turbines evenveel duurzame energie opwekken als nu het geval is. De turbines worden namelijk niet meer stilgezet. Dat betekent met de huidige investeringen een besparing van 84 miljard euro.

De techniek is modulair en makkelijk schaalbaar. We kunnen verschillende units van de OCEAN BATTERY eenvoudig koppelen en zo het volume en de opslagcapaciteit vergroten. We verwachten door de lange levensduur en de ongelimiteerde opslag- en ontladingscycli een betaalbare en betrouwbare oplossing voor energieopslag in handen te hebben. Dat anderen dat ook denken weten we omdat we in 2022 de CES innovation award hebben gewonnen met OCEAN BATTERY.

Na 2025 OCEAN BATTERY’s in zee

Onze ambitie is om met OCEAN BATTERY’s op grote schaal op zee elektriciteit op te slaan. Voordat we dit doen bouwen we eerst een testmodel. Deze OCEAN BATTERY installeren we op 50 meter diepte, heeft een vermogen van 3MW en bestaat uit een ondergronds reservoir van 200 meter lengte en een diameter van 15 meter. Dit project is een leerproces om de OCEAN BATTERY gereed te maken om op zee te bouwen. We testen en certificeren de OCEAN BATTERY in diep water op land. Hier kunnen we de omstandigheden goed controleren en hoeven we niet de zee op wanneer we iets aan willen passen of verbeteren. Voor de werking van het systeem is er geen verschil of we dit plaatsen in een diep binnenwater of op zee.

Het doel is om in 2025 te bewijzen dat de OCEAN BATTERY geschikt is voor grootschalige energieopslag op zee. Door dit project op land te doen laten we ook zien dat het mogelijk is om een binnenwater, zoals een zandafgraving, te gebruiken voor zowel de productie van elektriciteit met zonne-energie als energieopslag.

We doen het niet alleen

Het OCEAN BATTERY project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie en is een samenwerking met het project OranjeWind van RWE. Dit is een project waarin RWE samenwerkt met een aantal innovators aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van windparken op zee. De innovaties worden binnen het OranjeWind project gerealiseerd en getest.

Bel of mail

Wil je ook energie opslaan of heb je een mooie proeflocatie? Neem dan contact met ons op.

TIMELINE

Q2 2023

Start the project

Q4 2023

Finalize site location

Q2 2024

Design ready and start construction

Q4 2025

Ocean Battery operational

The OCEANBATTERY project (190140124) is funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European union or European Innovation Council. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.